Interviu cu dl. Robert Schwartz

Robert Schwartz este şef de redacţie al Redacției române a postului de radio Deutsche Welle. S-a născut la Sibiu, a studiat limba germană în București, a fost ziarist în România, director al Liceului German din București. 

 

1. Consideraţi că România de azi este diferită de cea anterioară anului 1989? Din această perspectivă, se poate vorbi, din perspectiva dumneavoastră, de o magistratură de dinainte de 1989 şi de una de după 1989?

Da, din toate punctele de vedere. Se pare că da, se poate vorbi de o magistratură diferită.

 

2. Ar trebui trecută cu vederea colaborarea unor magistraţi cu serviciile Securităţii, dată fiind experienţa şi competenţa acumulată (ştiut fiind că un bun specialist se formează în mulţi ani) sau ar trebui ca aceste persoane să fie expuse şi îndepărtate din profesie? Soluţia din Germania de Est, unde, după căderea zidului şi reunificare, judecătorii din perioada comunistă au fost îndepărtaţi, este cea mai bună?

       Este o problemă mai complexă. Oricum, în funcții de conducere nu au ce căuta acele persoane. În rest, ar fi de dorit o categorizare mai fină, dar în orice caz, date publicității cu observaţii de rigoare (cine, în ce condiții, din ce cauze, din ce motive au avut acele legături cu instituţia represivă a sistemului). Au făcut fără să fie obligaţi (în adevăratul sens a cuvântului) din rea-voință față ce semenii lor, au pus cu câteva „lopeţi în plus” etc.

3. Consideraţi că şi în prezent, în lume şi în România, puterea politică exercită influenţă sau control asupra magistraţilor? În ce modalitate? Prin ce pârghii?

 

Da, în orice caz, încearcă a influența. Depinde în ce proporție se și reușesc! În România, mi se pare, cu regret, că da, procentul de reușită este mai mare. Exercită influența direct, prin relaţii de prietenie, cunoştinţe, puterea politică, corupţie, mită etc.

 

4. Dacă ar trebui să vă adresaţi unei instanţe din România, pentru a vă ocroti un drept, aţi avea încredere în sistem, în general, şi în judecător, în special? Există vreo diferenţă între ceea ce ar trebui să fie un judecător şi ceea ce el este, în realitate?

 

Noroc, că până acum nu am avut nevoie. Dar am anumite suspiciuni. Diferenţa este, cu toate că nu pot generaliza și sper că mai sunt și oameni cinstiți în țara asta!

 

5. Ce socotiţi că ar trebui să facă membrii acestui corp profesional pentru întărirea independenţei şi sporirea încrederii publicului în actul de dreptate? Cum ar trebui să se comporte un judecător? S-a născut oare judecătorul ideal?

 

Dacă aș putea spune…

În primul rând, să nu pară ca o meserie, ci ca o vocaţie, chemare, misiune de a afla dreptatea, adevărul etc. Să intre în opinia publică faptul că acest corp, și mai ales instituția, încearcă, cu toate puterile cât se poate mai mult să aibă respect, stima față de cetățean, onoare, cinste, sa lupte pentru aplicarea legilor, iar unde legea e confuză, greşită, să forțeze corectările de rigoare la forurile competente.

Judecător ideal? Poate în filme, romane, dar am mai auzit de așa ceva precipitat în mediile scrise și electronice, în știri, din străinătate și din țară. 

Related posts:

  1. Interviu cu dl. Dan Grigore
  2. Interviu cu dl. Cătălin Tolontan
  3. Interviu cu dl. Matei Vişniec
  4. Interviu cu dl. Virgil Nemoianu
  5. Interviu cu dl. judecător Corneliu Bîrsan

Lasă un comentariu


two + 2 =