Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” solicită din nou Consiliului Superior al Magistraturii să renunțe la achiziționarea unui imobil în scopul de a-l transforma în sediu al instituției. Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice pot realoca suma destinată Consiliului Superior al Magistraturii pentru noua achiziție (18.000.000 EUR), către investițiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar

În raport de relansarea procedurii de achiziționare a unui nou imobil, distinct, în afara Cartierului pentru Justiție, pentru a fi folosit exclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii drept sediu nou, în suprafață de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR),[1] apreciem în continuare că această inițiativă este nepotrivită și trebuie abandonată, inclusiv pentru evitarea dublei finanțări din fondurile publice, Cartierul pentru Justiție cuprinzând și realizarea unui sediu nou destinat Consiliului Superior al Magistraturii.

Nevoile de resurse de finanțare pentru sistemul judiciar sunt extrem de mari, fapt care reiese din simplul inventar realizat chiar de Consiliul Superior al Magistraturii[2], atât sub aspectul construirii unor clădiri noi, cât și al reparațiilor capitale/curente, extinderilor de spațiu, achiziționării de mobilier, aparate telefonice, sisteme informatice etc.

Starea de degradare considerabilă a sediilor unor instanțe și parchete a fost documentată de Asociația Forumul Judecătorilor într-un studiu care a fost publicat la sfârșitul anului 2017, între sediile cu cele mai grave deficiențe aflându-se cel al Înaltei Curți de Casație și Justiție, probabil cel mai impropriu sediu al unei instanțe supreme în Europa.[3]

În acest context, dacă Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice ar realoca suma destinată Consiliului Superior al Magistraturii pentru noua achiziție (18.000.000 EUR), către investițiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar, cel puțin o parte din necesarul reparațiilor capitale/curente ar fi acoperită, cu beneficii atât pentru personalul instanțelor și parchetelor în cauză, dar, mai ales pentru justițiabili.

Adresăm acest apel, deopotrivă, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor Publice.

 

 

Asociația Forumul Judecătorilor din România

judecător Dragoș Călin, co-președinte

judecător Lucia Zaharia, co-președinte

 

Asociația Inițiativa pentru Justiție

procuror Bogdan Pîrlog, co-președinte

procuror Sorin Lia, co-președinte

[1] A se vedea pagina web https://www.csm1909.ro/PageDetails.aspx?Type=Title&FolderId=7573  [consultată ultima dată la 25 noiembrie 2019].

[2] A se vedea pagina web https://www.csm1909.ro/PageDetails.aspx?Type=Title&FolderId=7320 [consultată ultima dată la 25 noiembrie 2019].

[3] A se vedea pagina web https://www.juridice.ro/wp-content/uploads/2017/12/Conditiile-de-lucru-ale-magistratilor-din-Romania.-Colaj-foto-12-decembrie-2017.pdf [consultată ultima dată la 25 noiembrie 2019].

No related posts.

Lasă un comentariu


2 − = zero