Despre justiție și judecători

Interviu cu domnul Alexander N. Chumakov

Alexander N. Chumakov este un filozof rus, teoretician al științei, organizator al comunității științifice, specialist al teoriei globalizării. A devenit profesor în 1993, iar din 2008 functionează în cadrul Departamentului de procese globale al Universității de Stat din Moscova, unde predă mai multe cursuri de specialitate. În Rusia post-sovietică se pot distinge patru curente principale de gândire filosofică, și anume marxismul, postmodernismul, ortodoxia liberală și globalismul. Alexander Chumakov este liderul și purtătorul de cuvânt din Rusia de astăzi pentru a patra tendință, care „reprezintă un flux secular de gândire cu scopul de a formula o viziune globală transcendentă asupra diviziunii dintre Rusia și Occident, oferind o nouă bază filozofică pentru integrarea și unitatea finală.” Chumakov a scris peste 330 de articole de cercetare și șapte cărți științifice, publicate în limbile rusă, engleză, germană, franceză, chineză, poloneză și cehă. Chumakov susține că dialogul real și productiv între diferitele națiuni este posibil, deoarece caracterul universal al civilizației servește ca factor unificator pentru umanitate, în timp ce „diversitatea culturală este baza de diferențiere a țărilor și a națiunilor.”

1. Dacă ar trebui să vă adresați unei instanțe din țara dumneavoastră pentru a vă proteja drepturile, ați avea încredere în sistemul judiciar?

Nu aș avea încredere deplină.

2. Ce măsuri considerați oportune pentru consolidarea independenței justiției și câștigarea încrederii cetățenilor (avocați, judecători, procurori etc.)?

Este necesar să se dezvolte societatea civilă și controlul asupra tuturor ramurilor de guvernare. Finanțarea sistemului judiciar ar trebui să fie autonomă.

3. Care ar trebui să fie rolul unui ministru al justiției, membru al guvernului (și solidar cu deciziile luate de guvern)?

Ministrul Justiției ar trebui să aibă posibilități limitate de a interveni în sistemul judiciar. El trebuie să fie o legătură între sistemul judiciar și Guvern.

4. Care ar fi măsurile adecvate care trebuie luate pentru o „definitivă” separație între puterile politice și judiciare? Este o utopie?

Nu, acest lucru nu este o utopie. Ar trebui să se introducă răspunderea penală a politicienilor pentru imixtiune în sistemul judiciar. Judecătorii și procurorii nu ar trebui să se angajeze în politică.

5. Sunteți de acord cu ideea de a filma și difuza procesele judiciare?

Nu, nu cred așa.

6. În opinia dumneavoastră, judecătorul ideal există deja sau încă nu s-a născut?

Există o mulțime de judecători buni. Nimic nu este absolut perfect în lume.

Interviu realizat de

Dragoș Călin,

judecător, Curtea de Apel București

și

Florin Mihăiță,

judecător, Judecătoria sectorului 4 București

No related posts.

Lasă un comentariu


seven + = 9