Despre justiție și judecători

Interviu cu domnul Milton J. Nieuwsma

Milton J. Nieuwsma este un scriitor american, jurnalist și producător de film, de două ori premiat cu Emmy, producător și autor al Kinderlager, ce-i privește pe trei tineri supraviețuitori ai lagărelor de concentrare, considerată drept una dintre primele 10 cărți scrise despre Holocaust de Hogere Europese Beroepen Opleiding (Institutul Superior pentru Studii Europene) de la Haga. În 1994, în timp ce preda jurnalismul la Universitatea Rutgers din New Jersey, Nieuwsma l-a întâlnit pe Tova Friedman, socotit a fi cel mai tânar supraviețuitor de la Auschwitz, care l-a inspirat pentru a scrie Kinderlager. Friedman este unul dintre cei trei copiii prezentați în carte. În 2005, volumul a fost reeditat sub titlul Supraviețuind Auschwitz: Copiii lui Shoah, ca un companion pentru documentarul PBS pe care Nieuwsma l-a scris și co-produs. Lansat în 2005, filmul a primit un premiu Emmy pentru cel mai bun documentar istoric. Nieuwsma a mai câștigat un al doilea Emmy în 2006, pentru scrierea și co-producerea documentarului Sfidându-l pe Hitler, portretizând un luptător evreu în Rezistența poloneză.

1. Dacă ar trebui să vă adresați unei instanțe din țara dumneavoastră pentru a vă proteja drepturile, ați avea încredere în sistemul judiciar?

Da.

2. Ce măsuri considerați oportune pentru consolidarea independenței justiției și câștigarea încrederii cetățenilor (avocați, judecători, procurori etc.)?

Directorul executiv ar trebui să numească o listă non-partizană a avocaților respectați (5 membri) pentru a recomanda numirea judecătorilor.

3. Care ar trebui să fie rolul unui ministru al justiției, membru al guvernului (și solidar cu deciziile luate de guvern)?

Ministrul Justiției (sau, în cazul SUA, procurorul general) să fie ofițerul de aplicare a legii din țară.

4. Care ar fi măsurile adecvate care trebuie luate pentru o „definitivă” separație între puterile politice și judiciare? Este o utopie?

Un comitet non-partizan care să numească judecători, așa cum am recomandat mai sus, ar fi un prim pas bun.

5. Sunteți de acord cu ideea de a filma și difuza procesele judiciare?

Cazurile de mare interes prezintă o problemă aici. Poate acoperirea cumulată este soluția. Dar aș lăsa acest lucru la latitudinea instanței.

6. În opinia dumneavoastră, judecătorul ideal există deja sau încă nu s-a născut?

Preferatul meu a fost Earl Warren, șeful Curții Supreme a Statelor Unite. Va exista un judecator mai bun în timp? Imposibil de spus.

Interviu realizat de

Dragoș Călin,

judecător, Curtea de Apel București

și

Florin Mihăiță,

judecător, Judecătoria sectorului 4 București

No related posts.

Lasă un comentariu


− six = 0