Drept la replica ziare.com

În vederea unei corecte informări a opiniei publice, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România arată că sunt nereale şi dovedesc rea-credinţă afirmaţiile referitoare la subscrisa din articolulDiabolicul mecanism al „bilețelelor de OK” care distruge sistematic Justiția. Cum ajung magistrații „butoanele” potentaților din România EXCLUSIV”, publicat de site-ul www.ziare.com, sub semnătura Mureșan Ionuț, la data 18 februarie 2023, respectiv: ”Să se spună complet adevărul despre interesele și consecințele acordării gradelor profesionale la loteria examenelor „pe loc” în detrimentul promovării normale, prin examen de promovare efectiva. Așa cum am spus, luări de poziție au fost, de la ministrul Justiției Tudorel Toader și până la facțiunea opusă, adică Asociația Forumul Judecătorilor din România. Niciunii nu au prezentat însă un studiu de caz cu consecințe concrete și interesele din spate si nu au fost suficient de curajoși și sinceri – deci, greu de reformat doar din interior”.

Asociația Forumul Judecătorilor din România este o persoană juridică de drept privat, independentă, nonprofit, neguvernamentală și apolitică, asociație profesională a judecătorilor, care își propune să contribuie la progresul societății prin acțiuni ce au drept scop realizarea unei justiții independente, imparțiale și performante, afirmarea și apărarea independenței justiției față de celelalte puteri ale statului, precum și prin inițierea, organizarea, sprijinirea, coordonarea și realizarea de proiecte privind îmbunătățirea, modernizarea și reformarea sistemului de administrare a justiției.

Prin urmare, Asociația Forumul Judecătorilor din România nu este autoritate statală, nu are atribuțiile Direcției Naționale Anticorupție și nici ale procurorilor anume desemnați să soluționeze cauze privind magistrații. De asemenea, Asociația Forumul Judecătorilor din România nu se poate substitui Ministerului Justiției sau Consiliului Superior al Magistraturii, aceste din urmă entităţi având atribuțiile legale, resursele umane şi datele necesare pentru a efectua studii şi pentru a implementa măsuri în vederea funcţionării sistemului judiciar cu respectarea independenţei magistraţilor şi cu aplicarea dispoziţiilor legale în scopul pentru care au fost adoptate.

Potrivit Avizului nr. 23 (2020) – Rolul asociațiilor judecătorilor în sprijinirea independenței judiciare, emis de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE),  principalele obiective ale majorității asociațiilor sunt promovarea și apărarea independenței judecătorilor și a statului de drept, precum și salvgardarea statutului și a condițiilor adecvate de muncă ale judecătorilor (par.9). Principalele obiective ale asociațiilor de judecători – promovarea și apărarea independenței judecătorilor și a sistemului judiciar, a statului de drept și a drepturilor omului – sunt conforme cu principiile fundamentale ale Consiliului Europei și cu angajamentele statelor sale membre (par.78).

În acord cu aceste obiective, Asociația Forumul Judecătorilor din România a desfășurat o activitate enormă în privința respectării independenței justiției în România, comportându-se ca un avertizor în legătură cu derapajele autorităţilor în ceea ce priveşte statutul judecătorilor, emiţând comunicate publice cu privire la toate aspectele care vizau încălcarea independenţei magistraţilor, întocmind şi transmiţând către toate autorităţile relevante  materiale în legătură cu modificările legislative ce se preconizau şi care afectau în mod grav independenţa sau inamovibilitatea membrilor sistemului judiciar (inclusiv sub aspectul modului în care este reglementată promovarea în sistemul judiciar intern), participând la întruniri organizate în mod transparent cu Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni etc. şi, nu în ultimul rând, participând la zeci de proteste publice pe treptele instanțelor judecătorești.

În plus, ca urmare a sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene, în mai multe litigii interne inițiate de Asociația Forumul Judecătorilor din România, instanța europeană a pronunțat deja mai multe hotărâri care interesează sistemul judiciar românesc. Spre exemplu, în primul calup (cauzele conexate C-83/19, C-127/19, C-195/19, C-291/19, C-55/19 și C-397/19, Asociația Forumul Judecătorilor din România și alții), prin hotărârea din 18 mai 2021, se atestă faptul că independența justiției a fost compromisă prin unele măsuri legislative adoptate.

Printre aceste litigii în care au fost trimise întrebări preliminare Curții de Justiție a Uniunii Europene și se așteaptă pronunțarea unei hotărâri se află și cele ce privesc promovarea în funcții de execuție a judecătorilor, în forma legislativă nou introdusă în anul 2018, ca urmare a faptului că Asociația Forumul Judecătorilor din România a inițiat diverse proceduri pe rolul instanțelor naționale.

Toate aceste demersuri au fost publice, activitatea asociaţiei fiind transparentă, putând fi urmărită atât pe site-ul propriu, cât şi în presă și pe reţelele de socializare, astfel încât orice magistrat sau membru al societăţii civile se poate informa în mod corect, complet şi cu bună credinţă.

Respingem cu fermitate susţinerile din cadrul articolului referitoare la caracterizarea asociaţiei sau a membrilor săi (”nu au fost suficient de curajoși și sinceri”), acestea fiind rezultatul unei evidente lipse de informare.

De asemenea, credem că s-ar fi impus ca autorul articolului sau redacţia să solicite şi Asociaţiei un punct de vedere, cu atât mai mult cu cât referirile din cuprinsul materialului vizau în mod direct pe membrii acesteia.

În final, dorim să sublinem faptul că, în ciuda activităţii intense desfăşurate de membrii AFJR, cu sacrificii de timp şi sănătate sau chiar profesionale (mulţi dintre aceştia fiind supuşi acţiunilor sau sesizărilor disciplinare), evoluția sistemului judiciar nu poate fi îmbunătățită în lipsa voinţei politice, a voinţei reprezentanţilor magistraturii şi a conştientizării din partea unor instituţii europene a regresului din ultimii ani în ceea ce priveşte independenţa magistraţilor.

 În concluzie, solicităm redacţiei ziare.com să publice pe aceeaşi pagină web prezentul drept la replică pentru a fi respectat dreptul cititorilor la informare corectă.

 

Asociația Forumul Judecătorilor din România

judecător Dragoș Călin, copreședinte

judecător Lucia Zaharia, copreședinte

No related posts.

Lasă un comentariu


+ 9 = eighteen