Despre justiție și judecători

Interviu cu domnul Petar Atanasov

Petar Atanasov este un lingvist macedonean de origine meglenoromână, profesor universitar la Facultatea de Filologie „Blaže Koneski” a Universității „Chiril și Metodie” din Skopje. A urmat studiile universitare la Skopje, studii postuniversitare și masterat la Belgrad, urmate de un doctorat la Skopje. A avut specializări la București (1968-1969) și Paris (1974-1975). Este profesor titular de limbă franceză și lector de limbă română la Facultatea de Filologie a Universității „Chiril și Metodie”, lector de limbă macedoneană la INALCO (Institut national des langues et civilisations orientales) – Paris și conferențiar de balcanistică la Istituto Universitario Orientalé, Napoli. Opera sa științifică acoperă lexicografia, lingvistica românească (dialectele – meglenoromân și aromân) și cea romanică. În cursul anului 1995, prin decretul primului ministru al Franței, a primit distincția de Cavaler al Ordinului Palmes Académiques, cu mențiunea: „pour services rendus à la culture française”, iar în anul 2008, Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de ofițer, prin decretul președintelui României. În noiembrie 2011, Facultatea de Litere a Universității din București i-a acordat titlul de Profesor Honoris Causa.

1. Dacă ar trebui să vă adresați unei instanțe judecătorești pentru a vă proteja drepturile, ați avea încredere în sistemul judiciar?

N-am nicio încredere în sistemul judiciar din Macedonia.

2. Ce măsuri considerați oportune pentru consolidarea independenței justiției și câștigarea încrederii cetățenilor ?

La noi ura între partide este atât de mare, încât singuri n-au putut rezolva nimic. Slavă Domnului ca a intervenit Europa. Astăzi la Skopje este Johannes Hahn, tot pentru aceste probleme, să nu spunem că și ambasadorul american și cel al Uniunii Europene sunt serios angajaţi în restabilirea unui stat de drept în țară. Deci soluția pentru această țărișoară au fost străinii, pentru România?

3. Care ar trebui să fie rolul unui ministru al justiției, membru al guvernului (și solidar cu deciziile luate de guvern)?

Ministrul justiţiei trebuie să aplice Constituția și nu să execute ordinele partidului său.

4. Care ar fi măsurile adecvate care trebuie luate pentru o „definitivă” separație între puterile politice și judiciare? Este o utopie?

Lucrurile sunt cam utopice, cel puţin la noi în Balcani; probabil că ţin de o evoluţie, de o înaltă conştiinţă și de spiritul de dreptate.

5. Sunteți de acord cu ideea de a filma și difuza procesele judiciare?

Da, sunt de acord.

6. În opinia dumneavoastră, judecătorul ideal există deja sau poate exista?

Judecător ideal se pare că nu există, dar judecătorul trebuie să se țină de Constituţie.

Interviu realizat de

Dragoș Călin,

judecător, Curtea de Apel București

No related posts.

Lasă un comentariu


9 − = three