Despre justiție și judecători

Interviu cu domnul Stefano Benni

Stefano Benni este un scriitor, umorist, ziarist, scenograf, poet și dramaturg italian. Este autorul unor romane și antologii de povestiri de succes, precum Bar Sport, Elianto, Terra!, La compagnia dei celestini, Baol, Comici spaventati guerrieri, Saltatempo, Margherita Dolcevita, Spiriti, Il bar sotto il mare și Pane e tempesta. A colaborat cu săptămânalele L’espresso si Panorama, cu publicaţiile satirice Cuore și Tango, publicaţiile lunare Il Mago și Linus, cotidianele La Repubblica e Il manifesto. În 1989 a regizat filmul Musica per vecchi animali, alături de Umberto Angelucci, film inspirat din romanul său Comici spaventati guerrieri, având ca actori în rolurile principale pe Dario Fo, Paolo Rossi și Viola Simoncioni. Romanele și povestirile sale sunt o satiră la adresa societății italiene din ultimii ani. Foloseşte mult în scrierile sale jocurile de cuvinte, neologismele și parodiile altor stiluri literare. În 2009 interpretează un rol în filmul Sleepless, regizat de Maddalena De Panfilis.

1. Dacă ar trebui să vă adresați unei instanțe din țara dumneavoastră pentru a vă proteja drepturile, ați avea încredere în sistemul judiciar?

Depinde de instanță, judecător, circumstanțe.

2. Ce măsuri considerați oportune pentru consolidarea independenței justiției și câștigarea încrederii cetățenilor (avocați, judecători, procurori etc.)?

Tot ceea ce este nevoie ca procesele să devină mai rapide, transparente și controlabile.

3. Care ar trebui să fie rolul unui ministru al justiției, membru al guvernului (și solidar cu deciziile luate de guvern)?

În mod evident, ar trebui să fie un expert, nu doar un expert în politică.

4. Care ar fi măsurile adecvate care trebuie luate pentru o „definitivă” separație între puterile politice și judiciare? Este o utopie?

Într-o țară unde nu există corupție, nimeni nu ar cere sugestii. Dar, în Italia e multă corupție. Pot să sugerez să nu corupă și să nu fie corupţi. Uneori (de puține ori) intelectualii sunt ascultați.

5. Sunteți de acord cu ideea de a filma și difuza procesele judiciare?

Dacă acest lucru ar fi făcut pentru claritate, da, dar în țara noastră este făcut doar pentru motive politice, pentru audiență sau pentru un sadism al publicului.

6. În opinia dumneavoastră, judecătorul ideal există deja sau încă nu s-a născut?

Ideal nu, onest și echitabil da, în mod special cei care luptă contra mafiei sau ‘Ndragheta sau cei din procesele împotriva crimelor din anii 1960 și 1970.

Interviu realizat de

Avv. Monica Adriana Marinescu,

Ordine degli Avvocati di Roma,

și

Dragoş Călin,

judecător, Curtea de Apel Bucureşti

No related posts.

Lasă un comentariu


− 5 = one